Японската йена се покачи днес след започналите спекулации за вероятността Японската банка да покачи лихвеното си ниво. Това може да се наложи заради прекалено разпространената практика да се взимат евтини заеми в йени, които да се инвестират по-високодоходни активи зад граница.

Според експерти, централната банка ще започне да следи по-стриктно за нови такива транзакции. Според други, новината е била използване от инвеститорите, като оправдание да затворят дългите си доларови позиции, преди важните икономически данни от САЩ днес. 

„Хората по пазара бяха доста изненадани", това заяви валутен анализатор от японска банка пред Ройтерс. „Не смятам, че новината ще има допълнителни последствия", продължи той.

Инвеститорите в момента „държат под око" развитието на проблема със Северна Корея, след като телевизия CNBC цитира официални лица от военното министерство на САЩ, които са предупредили, че е възможно комунистическата страна да направи втори ядрен опит.

Доларът се търгуваше за 118.60 йени, което е понижение от нивото 118.75  йени в края на американската търговия късно снощи. Припомняме, че японската валута отбеляза 10-месечно дъно на 119.88 йени миналата седмица.

Еврото също се търгуваше по-ниско през деня до 148.75 йени, след като се понижи до 3-седмично дъно на 148.50 йени в следствие на спекулациите около японската банка. Това ниво е все още далече от рекордното дъно на 150.73 йени, отбелязано в края на август.

Към долара, еврото остана почти без промяна на $1.2545.

По-късно през деня се появи и слуха, че е възможно Руската национална банка да покачи валутните си резерви в йени, което накара много от трейдърите да за започнат да закриват късите си позиции в японска валута.

Щатската валута е сравнително спокойна тази сутрин, предвид предстоящите изключително важни данни за инфлацията в САЩ през септември, като отново ще се търсят сигнали за следващото движение от страна на ФЕД по отношение на лихвите.

Намаляващите очаквания на пазарите за понижение на лихвеното ниво от 5.25%, доведе до силното рали на долара от миналата седмица. По-ниските лихвени нива ще редуцират и конкурентноспособността на щатската валута към валутите с по-висока доходност.