По-рано този месец руските медии оповестиха за намесата на неизвестната дотогава компания „РН-Развитие" в търговете за имуществото на банкрутиралата ЮКОС, за което писа и Money.bg. По информация на Лента.ру, въпросната „Развитие" е дъщерна компания на Роснефть.

В официално съобщение, разпространено от Роснефть във вторник сутринта, се посочва, че „РН - Развитие" е дъщерна компания в нейната структура. „РН - Развитие" е подала намерение за придобиване на 1 милиард обикновени акции на Роснефть, които принадлежат на ЮКОС. Косвено Роснефть е собственик на 100 % дял от „РН - Развитие".

Бомбата за участието на непозната компания в търговете за активите на ЮКОС хвърли на 14ти март вестник Комерсант. Тогава още не бе известно чии интереси защитава компанията.

Напомняме, че търговете за банкрута на ЮКОС се провеждат в две фази. На първия търг, насрочен за 27 март, ще се предлагат 9,44 % от акциите на Роснефть, както и Юганскнефтегаз със стартова цена 195,5 млрд. рубли ($7.5 млрд.). Днес стана ясно, че за тях ще играе чрез „РН - Развитие" руската Роснефть.

Съветът на директорите на Роснефть е одобрил привличане на кредит до $13 млрд. и  поръчителство за предоставяне на кредит на „РН-Развитие" до 9 милиарда долара, се казва в днешното заявление на компанията. Организатори на кредитите, които ще са със срок от 12 до 18 месеца, ще бъдат финансовите групи ABN AMRO, Barclays, BNP Paribas, Calyon, Citibank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley.

На четвърти април ще се предлагат два пакета: 20% от акциите на „Газпром нефть" с начална цена 144,8 млрд. рубли, както и газовите предприятия Арктикгаз и Уренгойл, както и други 16 по-малки компании. Вторият пакет на обща сума 263 млрд. рубли включва седемте научно - технически предприятия на ЮКОС. Основен претендент тук е Газпром.