Премиерът Сергей Станишев официално даде старта на дейностите по изграждането на втората атомна електроцентрала у нас - АЕЦ "Белене", съобщава news.bg.

На събитието присъстваха още енергийният министър Петър Димитров и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков, президентът на Атомстройекспорт, фирмата - изпълнител на проекта, и редица други народни депутати, областни управители и кметове.

Министър Петър Димитров увери обществеността, че на територията на АЕЦ "Белене" ще работят "най-сигурните генератори, които съществуват в света". По думите му "вероятността да има авария в тези реактори, на практика е нулева".

До края на тази година ще бъде излят фундаментът на II блок на АЕЦ "Белене", а до март следващата година това ще се случи и с фундамента на I блок.

Все още продължава демонтажът на изградените преди години съоръжения по предишния проект за атомната електроцентрала.

До месец май следващата година може да започне реалното строителство на АЕЦ „Белене", увери министър Димитров по време на церемонията по откриването на проекта, предаде "Фокус".

До края на тази година трябва да бъде излят фундаментът на Втори блок, а през март следващата година - фундаментът на Първи блок.

В момента се прави демонстрация по рязане на бетон с диамантено въже. По този начин ще бъде демонтирана съществуващата конструкция на реакторното поделение, която е строена много отдавна и вече не отговаря на изискванията за безопасност.

Министър Димитров подчерта, че атомната енергетика е ключова за страната ни, защото след време ще се наложи да бъдат затворени Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" заради изтичане на експлоатационната годност. Освен това залежите на въглища в мини „Марица Изток" не са чак толкова големи, за да може страната ни да разчита единствено на тях.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Любомир Велков подчерта, че експлоатационният срок на реакторите на АЕЦ „Белене" ще бъде 60 години.

Велков подчерта, че с построяването на АЕЦ „Белене" ще се гарантира енергийната сигурност на страната и ще се отговори на увеличаващата се нужда от намаляване на вредните емисии във въздуха. Реакторите ще бъдат от трето поколение и ще отговарят на всички критерии за безопасност.

Трябва да направим максималното проектът АЕЦ „Белене" да приключи в срокове. Колкото повече се бави това, толкова повече ще се оскъпи проектът, заяви премиерът Сергей Станишев на пресконференция, след стартирането на строежа на АЕЦ „Белене".

Станишев даде пример с арматурното желязо, използвано за строежа на електроцентралата, което е поскъпнало два пъти.

От своя страна директорът на „Атомекспортстрой" Леонид Резников заяви, че като инженерингова компания от „Атомекспортстрой" нямат интерес от оскъпяване на проекта.

Повишена е безопасността. Става дума за по-голяма надеждност на покривката на реактора. Имало е изискване тя да издържа удар на тежък самолет. Взети са две допълнителни мерки за сеизмична устойчивост. Те са много по-високи от изискванията, които се използват за руските централи.