От днес до 29 април 2007 г. у нас ще бъде отбелязана първата Глобална седмица за пътна безопасност на ООН. В рамките на седмицата ще бъде популяризирана Европейската харта за пътна безопасност, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта.

Глобалната седмица по безопасност на движението по пътищата е посветена на младите участници в пътното движение, включително младите водачи, чийто процент в общия брой на жертвите на нещастните случаи по пътищата е висок.

В хода на Глобалната седмица в нашата страна едновременно ще бъдат проведени кампании по пътна безопасност. Целта е да се повлияе на поведението на участниците в движението така, че да се постигне намаляване на количеството и степента на тежест на пътнотранспортните произшествия и така да се спасят човешки животи.

Целта на Европейската харта за пътна безопасност е гражданското общество да допринесе за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Европа.

В тази връзка Министерството на транспорта призовава всички държавни структури и групи на гражданското общество да се присъединят към Хартата, като поемат конкретни ангажименти, с които да допринесат, всеки в рамките на своите възможности и компетенции, за подобряване на безопасността на движението по пътищата.

Статистиката от последния месец показва, че на денонощие у нас стават средно около 8 тежки пътни катастрофи, като почти ежедневно има загинал при пътен инцидент. В България пешеходците сатват 3 пъти по-често жертва на катастрофи, отколкото в ЕС.

Трима са загиналите в катастрофи само през последното денонощие.  Тази сутрин верижна катастрофа блокира Околовръстен път - София между селата Лозен и Герман.

Катастрофирали са три автомобила. Един човек е ранен и е откаран в болница. Заради инцидента има големи задръствания на Околовръстното шосе.