Най-големият в историята на Китай съдебен процес за корупция, започва в понеделник в столицата на хазарта Макао. Наблюдателите се надяват с това да се сложи край на разрастващата се престъпност по високите етажи на властта в китайската провинция, която в последните години привлече милиарди долари чуждестранни инвестиции.

Бившият министър на транспорта и благоустройството в Макао Ао Ман-лонг, ще отговаря по 76 повдигнати срещу него обвинения за корупция. Те включват както вземането на подкупи, така и пране на пари и злоупотреба със служебно положение.

Ао, който е политически свързан с лидера на Макао Едмънд Хо, е най-високопоставената личност, към която някога са били повдигани обвинения в цялата история на независимо Макао. Припомняме, че провинцията беше върната от Португалия на Китай през 1999 г., след 442 годишно европейско управление.

Според прокурорът по делото, г-н Ао е присвоил сума от около $100 млн.за седем годишния си мандат, което е около 57 пъти повече от изплатените му под формата на заплата пари. „Всички ние имаме големи очаквания към това дело", коментира прокурорът Жозе Коутиньо.

Арестът на министъра провокира широка дискусия сред политическия елит на Макао. Ао Ман-лонг е разписвал документите на предприемачите, които са искали да строят в града, който и без това вече се задушава от липса на свободно място. Наред с това, той е приемал подкупи, за да одобрява с приоритет някои проекти, както и е участвал в нелегални схеми за източване на държавни средства.

През последните години много европейски и американски хотелски и казино вериги получиха зелена светлина да изградят комплекси в Макао. Китайската провинция се превърна през последните години, в мека на хазартния туризъм. Последната голяма инвестиция е Venetian Macau, комплекс който струваше на собственика си $2.4 млрд.

Анализаторите коментират случая с повдигнатите обвинения срещу Ао, като част от подетата от Пекин кампания за разрешаване на управленските проблеми на местно ниво в Макао. Очаква се на делото да присъстват 90 високопоставени личности от Китай и чужбина, а продължителността на процеса да е не повече от месец.