Дванадесетият Петербургски международен икономически форум започва работа днес, 6 юни. Тържествената церемония по откриването му ще се проведе утре, съобщава РИА Новости.

Работната програма на гостите на форума за днес предвижда две кръгли маси. Първата е организирана от руското министерство на икономическото развитие и петербургското правителство и ще обсъди проблемите на финансовите иновации и рисковия капитал.

Втората кръгла маса ще е руско - американска, там ще се разисква за стратегическото партньорство между Русия и САЩ в икномическата сфера. Ще участват министърът на икономическото развитие на РФ Елвира Набиулина, министърът на търговията на САЩ Карлос Гутиерес, Виктор Векселберг, Олег Дерипаска, Михаил Погосян.

В Смолни днес ще се проведат мероприятия, свързани с форума. Ще се обсъдят резултатите от конкурса за концесия на първия в Русия платен автомобилен път.

Културната програма включва тържествен прием в Ермитажа, а вечерта на Дворцовия площад ще свири Роджър Уотърс. Вчера Боб Дилън изнесе концерт в Петербург.

Санкт-Петербург се е подготвил старателно за това толкова важно икономическо и политическо събитие. Градът е украсен с хиляди цветя и празнични гирлянди със символите на форума. Движението в града на река Нева ще бъде ограничено за времето на мероприятието. Над 13 хиляди сътрудници на службите за сигурност ще се грижат всичко да мине спокойно.

От миналата година Петербургският международен икономически форум стана част от форума в Давос и влиза в неговия календар. Кметът Валентина Матвиенко изтъква: „Това е изключително важно за нас, тъй като е още една възможност да покажем потенциала на града".