От началото на седмицата колони от тирове товарят пшеница от Държавния резерв от зърнобазата "Образцов чифлик" край Русе, установила репортерска проверка на местния в."Утро".

В основната си част камионите заминават за пристанище Варна, където житото се товари на шлепове и заминава за износ. Само това знаеха шафьорите на тировете, както и че заявката за транспорт е от фирма "Интер импекс".

"Не е необичайно да товарим жито от складовете на резерва, но никога не сме товарили в такава суша!", призна шофьорът на варненския тир Иван Иванов. Основно чакащите пред склада на резерва камиони бяха на транспортни фирми от Варненски, Шуменски, Силистренски и Търговищки регион.

В съотношение почти едно към 10 бяха камиони, които трябваше да товарят спечелени на търг количества за мелници в Русенско.

Преди около месец деблокираните от Държавния резерв количества са били пуснати на Стоковата борса на търгове и спечелилите изнасят количествата от базите на резерва, обясниха от мелничарския бранш.

Още през януари Агенцията съобщава, че през 2007 г. ще се деблокират около 97 000 тона хлебна пшеница. Товарените в момента количества са именно от тези, подлежащи на обновление.

Председателят на Агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" Николай Боршуков казал за БНТ, че няма опасност от зърнена криза, тъй като сме членове на Европейския съюз. Количествата, пуснати за продажба, били с изтичащ срок на годност, обяснил Боршуков.