В Самара бе застрелят от автомат директорът на новото дъщерно предприятие „АвтоВАЗ" Александр Самойленко. Неговата компания трябваше да стане монополист в енергоснабдяването на целия завод и да излезе на държавно равнище - но тези грандиозни планове са били в разрез с намеренията на криминалните и на РАО ЕЭС, предава Газета.Ru.

Генералният директор на компанията „Итера-Самара" Александр Самойленко е убит в понеделник вечерта - само две седмици след назначението си на длъжността директор на новата дъщерна компания на „АвтоВАЗ". Убийството е извършено в 18:50 местно време до офиса на „Итера-Самара" .

Самойленко излязъл от офиса и седнал в автомобил. Освен него и шофьора вътре е бил и консултантът на компанията Генадий Лахов. Обаче когато са искали да потеглят, пътят им е бил преграден от друг автомобил, а след това черният Lexus на Самойленко е бил направен на решето с автомат.

Директорът получил седем огнестрелни рани и починал на път за болницата. Консултантът Лахов е засегнат в ръката. Престъпниците са се скрили. Открити са автомобила на извършителите марка ВАЗ 2109 и осем гилзи от „Калашников".

Прокурорът на Самара Виктор Крюков е заявил за журналистите, че убийството най-вероятно е свързано с бизнеса на Самойленко.

Международната „Итера" е един от най-големите независими производители и търговци на природен газ в СНГ и Балтика. Освен това Самойленко е възглавявал структура, създадена за финансиране на лекоатлетически състезания.

Но най-вероятно е убийството да е свързано с новото назначение на Самойленко. На 20 ноември стана ясно, че той е станал ръководител на АвтоВАЗэнерго, дъщерна фирма на ОАО АвтоВАЗ, създадена при участието на „Итера-Самара". Съветът на директорите още не се бил събрал, а новата компания трябвало да се заеме с разпределение на електроенергия и осигуряване на работоспособността на енергообектите на завода.

Самойленко заявил след назначението си, че възнамерява да излезе на пазара за търговия на енергия на едро, пропускайки регионалния монополист Самараэнерго. Ежегодният оборот на компанията при постигане целите по доставки на енергия за заводите в Толиати би бил 3 - 4 млрд. рубли.

Газета.Ru коментира, че са засегнати не само Самараэнерго, губещ важен клиент в лицето на АвтоВАЗ, а и местните криминални, които имат определен дял в доставките на енергия в региона.

За 2006 г. това е третото убийство, свързано с дейността на волжския завод. По подобен начин на 16 октомври в Москва бе разстрелян и директорът на друго дъщерно предприятие на АвтоВАЗ - най-голямата дилърска компания Элекс-Полюс.