В разгара на финансовата криза и падането на цената на нефта добиващите злато компании се чувстват добре, пише „Газета ру". Експертите твърдят, че златото ще продължи да поскъпва.

Запасите от ценния метал в руската компания „Полиметал" са 7 пъти по-малко от неговия конкурент - компанията «Полюс Золото» Наистина „Полиметал" отдава акцент на добива на среброто. Неслучайно руската фирма се води най-големия производител на сребро в Русия.

Ръстът на златото е обуславен от това, че американският план „Полсън" и усилията на ръководството на ЕС да реанимира европейската банкова система. Спот цената на ценния метал е 884 долара за унция, но експертите очакват в средносрочна перспектива да достигне 1000 долара, пише руското издание.

Златото поевтиня в сряда докато спекулаторите вписаха печалби след като цените скочиха с повече от 3 % в Ню Йорк, информира Ройтерс.

Златото се търгуваше за 883,40 долара за тройунция, с 3,20 долара по-малко от нивото, на което се търгуваше във вторник, когато се повиши до 890,60 долара, най-високото ниво за седмица назад. Според „Файнейшъл таймс" златото е поскъпнало с 153, 10%  от началото на годината.

Платината също поевтиня и се търгуваше за 973 долара за тройунция, с 31 долара по-ниско от вчера.