Подмяната на камионите в Европа с хибридни или електрически такива ще свие рязко потреблението на горива и може да спести до 11 милиарда барела петрол до 2050 година. Това количество се равнява на потреблението на Стария континент за две години, пише Bloomberg.

Преходът към тирове с нулеви емисии ще доведе до стабилен икономически растеж в следващите три десетилетия, като разходите за петрол ще намалеят осезаемо. Това посочват експертите от Европейската климатична фондация и Cambridge Econometrics в свой доклад, подкрепен от Tesla, Volvo и Siemens.

Към момента Старият континент внася 89% от петрола си, се посочва в документа.

Според изчисленията тировете са отговорни за 22% от вредните емисии, изхвърляни в атмосферата от траспортни превозни срества. От Европейската комисия изчисляват, че ако не бъде направена реформа в сектора, обемът на вредните емисии ще се увеличи с 10% до 2030 година.

В доклада се посочва, че използването на изцяло електрически или хибридни камиони може да намали вредните емисии с около 800 тона въглероден диоксид през 2015 година до 102 тона през 2050 година.