Ford Motor навярно ще добави два нови модела в производствената гама на завода си в гр. Крайова, Румъния - минимодела Ка и „паркетния”  кросоувър EcoSport. Информацията е на румънското бизнес издание Ziarul Financiar, пише auto-press.net.

В момента SUV моделът се внася в Европа от Индия от завода в Ченай. Ford стартира автомобилното си производство в Крайова през 2009-а след като закупи завода от румънската компания, сглобяваща там модели на Daewoo.

Що се отнася до малката кола Ford досега имаше индустриално партньорство с Fiat за нея и тя се произвеждаше в завода на италианците в град Тих, Полша, успоредно с Fiat 500. Това сътрудничество, обаче ще приключи през април. Ford в момента предлага новата Ka в Бразилия и Индия.

Президентът на Ford  за Европа  Джим Фарли не коментира въпроса дали Ka и Ecosport ще се правят в Крайова:  “Няма нищо ново за казване, Крайова си остава важна част от нашите операции. Очаквайте екипът на Ford да се фокусира изключително прецизно в продължаващата си работа да се вземе максималното от възможностите на румънския завод”. 

Според някои анализатори Ford може и да не пусне продажбите на Ka в Европа, като част от плановете си да зареже продажбите на моделите с малък марж на печалбата, за да вдигне общото си ниво на печалба. Фарли, обаче, твърди че Ford си остава “ангажиран с малкия си модел в Европа.”

Ford показа новата Ка като концепт през 2013-а година в Барселона. Тогава се предполагаше, че компанията ще я пусне за продажба в Европа до края на 2015-а година. Съобщено бе  официално, че автопроизводителят продължава да работи по трансформирането на модела съобразно с европейските изисквания.