Британския автомобилен производител Jaguar Land Rover обяви намерението си да вложи средства в разработване на електрически автомобил. Инвестицията ще е на стойност стотици милиона паунда и ще отиде за преконструиране на завода на компанията в Касъл Бромуич, за да може там да се правят коли на ток.

Заради промяната ще е необходимо фабриката да затвори за период от шест седмици, но с този ход ще се избегне съкращаването на стотици служители, пише BBC.

Предприетите действия означават, че британската компания ще преустанови продукцията на луксозния седан XJ Luxury във вариантите с газ и дизел, които Jaguar произвежда от 1968 година.

Автомобилният производител загатна още през януари, че има вероятност да съкрати 4500 служители, като по-голямата част от тях ще са от Обединеното кралство.

Противно на твърденията, че Jaguar предприема този ход в случай на Брекзит без сделка, от компанията казват, че решенията са ръководени от продуктовите цикли и историческата ѝ зависимост от дизела, което означава, че Jaguar трябва да направи незабавни промени.

Въпреки желанието на британския производител да изгради заводи и в други страни, най-добрите инженери и мениджъри са във Великобритания. Това са добри новини, но засега Обединеното кралство успява да привлече малка част от инвестициите в електрически автомобили.

Volkswagen e инвестирала 70 милиарда паунда в Европа, САЩ и Китай. Инвестициите в автомобилната индустрия на Острова са паднали с 46,5% до 588,6 милиона паунда през миналата година от 1,1 милиарда паунда през 2017 година.

Брекзит без сделка би означавало мита върху компонентите от ЕС за Великобритания, което ще доведе до още негативни последствия за автомобилния сектор в островната държава.