Независимата европейската организация организация Euro NCAP проведе краш тест на електрическия автомобил Volkswagen ID.3, който спечели пет звезди от пет възможни.

Euro NCAP, която проверя безопасността на новите за европейския пазар автомобили, обяви резултатите от проведените с първия от изцяло новото семейство електрически модели ID на Volkswagen- ID.3.

Безопасността на възрастните във Volkswagen ID.3 е оценена на 87%, децата - 89%, пешеходците - 71%, а системите за електронна помощ са наградени с 85%. Като цяло колата се представи добре във всички тестове.

В същото време показанията, взети от манекените, показват висок риск от сериозно нараняване на гръдния кош на водача при челен удар върху движеща се бариера и сблъсък с стълб.

Снимка 501790

Източник: Euro NCAP

От Euro NCAP коментират, че изцяло електрическият ID.3 е постигнал добри резултати във всеки един от краш тестовете, а крайната му оценка е върховата от пет звезди. От организацията посочват, че при него стандартно е включена системата за избягване на удар, а при възникването на такъв водачът и неговите спътници могат да разчитат на системата за бърза помощ e-Call, както и на система за активиране на спирачната система след катастрофата, която гарантира, че превозното средство няма да продължи свободно движението си след инцидента.

Отбелязват се големия брой сензори и системи за активна безопасност, които помагат на водача да избегне сериозни инциденти. Организацията подчерта, че електрическата кола показва резултати, подобни на най-добрите автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене.

"Използвайки Volkswagen ID.3 като пример, се уверихме, че грижата за околната среда не засягат нивата на безопасност", добавят от Euro NCAP.

Volkswagen ID.3 е оборудван с електрически мотор, развиващ 204 к.с. и 310 Нм въртящ момент. Автомобилът е способен да ускори от нула до "стотици" за 7,3 секунди, а максималната му скорост е принудително ограничена до 160 км в час.

Продажбите на ново поколение електрически автомобили започнаха през лятото на 2020 година. В същото време стартирането на модела беше отложено няколко пъти поради големия брой системни повреди и грешки, открити по време на тестовете.