Неотдавна британски анализатори направиха проучвания на задръстванията и установиха кои страни имат най-висока гъстота на автомобилния трафик и натовареност на автомобилните пътища.

За техните изчисления е взето съотношението между броя на регистрираните автомобили към общата дължина на пътната мрежа в съответната страна. Освен това експертите взеха предвид средното време, прекарано от водачите на пътя, както и честотата и продължителността на задръстванията, пише yandex.ru.

И така, най-натоварените пътища в света не са в САЩ или Китай, както мнозина биха решили, а в Обединените арабски емирства. В тази страна, разположена на Персийския залив има над 3,5 милиона автомобила на 6500 километра официални пътища.

Следва Тайван, където почти 22 милиона автомобила са "разпределени"върху 68 800 километра пътища.

На трето място е Турция - 20,9 милиона автомобила на 42 000 километра пътна мрежа. И едва на четвърта позиция е административният район на Китай - град Хонгконг, който разполага с 879 000 автомобила за 3200 километра пътища.

За по-голяма и въздействаща прегледност тези данни могат да бъдат преобразувани и в брой на превозните средства, паззащи се на една миля (1,6 километра). Погледнато по този начин в ОАЕ на такъв участък от пътя се полагат 850 коли, а в Тайван - 509 автомобила.

Между другото, най-свободните от автомобили държави в света са Бангладеш - 1 автомобил на 1 миля (1,6 км), Иран - 7 коли на 1 миля и Швеция с 9 превозни средства на 1,6 километра пътища.