Българският развоен център на Visteon може да се похвали с нов успех. Днес Daimler, производителят на Mercedes-Benz, представи своя нов камион Actros с революционна технология, разработена в София.

Представянето идва броени месеци след премиера на новата A-Classe със системата MBUX, която също е разработен от български инженери.

"Ролята на българския развоен център на Visteon е изключително голяма - от инженерното ръководене на проекта до самата разработка на отделните елементи от архитектурата на системата", казват от компанията.

На самото устройство, независими една от друга, работят три различни операционни системи, които осигуряват сигурна и защитена среда за изпълнение на специфичните функционалности. Революция за този тип вградени системи е използването на софтуер за виртуализация на хардуера с оглед по-оптимално управление на перифериите.

Проектът се базира на SmartCore технологията на Visteon, която интегрира няколко традиционни устройства в единна система. Основните отличителни черти на новите камиони са премахването на страничните огледала и изцяло дигитализирания интериор в кабината. Традиционните стрелкови уреди (скоростомери, оборотомери и т.н.) са заменени с голям дисплей, който може да бъде конфигуриран по желание на водача. Драстично е намален и броят на бутоните около таблото с помощта на чувствителни на допир панели на волана, шофьорът може да превключва менютата, които дават инфромация за пътната обстановка и състояние на камиона, режимът на шофиране или просто бърз достъп до мултимедия и свързан телефон.

Visteon е лидер в разработката, дизайна и производството на иновативна електроника и решения за свързване с мобилни устройства на повечето световни производители на автомобили. Развойният център на Visteon в София е най-големия на компанията в световен мащаб. Над 850 инженери тук отговарят за архитектурата и разработването на хардуера, механиката и софтуера на най-авангардните продукти на компанията.