Между 4 и 6 месеца средно е времето, в което трябва да се изчака, след поръчка на чисто нов автомобил, независимо от марката. Сред основните причини за дългото чакане е намаленото производство на автомобилните гиганти в световен мащаб и забавената търговия. Сборът на всички тези фактори влияе и на цените. 

"Повишаването на материалите от всякакъв род и вид от метали до готови продукти чувствително нарасна. Повишаването на цената от 10 - 15% за една година е доста чувствителна, но и доста сериозно затормозява нашите клиенти, а повишаването на горивата и въобще енергиите пък от друга страна довежда до още по-голямо натоварване на ползващите се", каза пред БНТ Васил Новоселски, дилър на нови автомобили.

 

Забавеният внос влияе на цените и на употребяваните автомобили у нас. На един от най-големите пазари за коли в Дупница например, на автомобил, който само преди година е струвал 5000 лева, в момента цената му е с 2000 лева повече.

"Въобще коли няма. Това, което си е в оказиона, намалява и в един момент се изпразни. Това е като кладенец в пустинята, всеки черпи и пие вода от него, а той не се пълни. Това е бизнесът с употребявани автомобили в момента", каза още Георги Грозданов, търговец на употребявани автомобили.