Планът на Европейския съюз за увеличаване на електромобилите през това десетилетие ще изисква инвестиция от 80 милиарда евро за зарядни станции. Това гласи прогноза на енергийната индустриална група Eurelectric, цитирана от Reuters.

Според ЕС до 2030 г. по пътищата на Европа трябва да има 30 или повече милиона автомобили с нулеви емисии. Това е част от усилията за намаляване на вредните емисии с поне 55% през това десетилетие спрямо нивата от 1990 година.

В края на 2019 г. в ЕС около 615 000 електромобили по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Има обаче по-малко от 250 000 зарядни станции. До 2030 г. техният брой трябва да се увеличи значително - до 3 милиона станции, за да бъдат постигнати целите на ЕС, пише в анализа на Eurelectric.

За разширяването на инфраструктурата за зареждане на електрическите автомобили ще бъдат необходими 20 милиарда евро за обществени зарядни станции и 60 милиарда евро за частни, се казва още в доклада.

По прогнози на групата до 2030 г. ЕС ще разполага с 10,5 милиона електрически превозни средства в автопарка си. За сравнение сега 63-милионният автопарк в Европа включва едва 420 000 електромобила.

Eurelectric призовава ЕС да наложи задължителни изисквания за автомобилните производители да продават превозни средства с нулеви емисии. През последните години Европейският съюз използва стандарти за емисии на въглероден диоксид, за да се насърчават продажбите на електрически превозни средства.