Полската автомобилна компания AK Motors, която притежава марката Syrena, има намерение да стартира производство на градски електромобили от "световно ниво". 

Автомобилите на марката Syrena се правеха от 1957-а до 1983-а година от държавния полски автопроизводител FSO, който произвеждаше също колите с марката Warszawa и Polski FIAT, пише auto-press.net.

В 2012 година бизнесменът Аркадиуш Камински основава компанията AK Motors, която купи правата на марката Syrena и веднага тръгна да я съживява, обявявайки пускането на производство на цели четири модела. Засега, обаче, компанията има на сметката си само няколко направени прототипа. 

В перспектива Камински иска да направи Syrena национална марка, която да представя полската автопромишленост в глобален мащаб. Затова се залага само на полско участие - дизайн, инжинеринг, комплектации. В същото време, обаче, щаб-квартирата на марката се намира в Торонто, Канада. През миналата година Камински обяви, че ще я ориентира към производството на електромобили, защото това е бъдещето. 

Първоначално се планира да се прави компактен градски двуместен автомобил Syrena Nixi, а след това да се разшири моделната гама с удължена четириместна модификация. Желанието е с напълно заредени акумулатори Syrena Nixi да може да изминава около 150 км, а на специален терминал за презареждане да попълва до 90 % от заряда си за само 15 минути. 

Целта е да се постигне финансов разход за 100 км пробег от шест злоти (три лева). В перспектива ще се гонят още по-високи показатели, ако проектът бъде подкрепен от представители на науката, бизнеса, властта и други заинтересувани от развитието му организации и граждани.