Преди повече от 2 години от Huawei си поставиха амбициозна цел - да успеят да изпреварят дългогодишните лидери на пазара на смартфони Apple и Samsung, а така да станах световен хегемон при тях. И те успяха да го постигнат, но за кратко. А след това дойдоха американските санкции.

Сега от китайския гигант имат нов план - да се конкурират с Tesla, както и с китайската Xiaomi, в разработването на технологии за безпилотни и електрически автомобили. За да го осъществят, от Huawei планират да инвестират 1 милиард долара.

"Технологията за безпилотно шофиране на Huawei вече успя да изпревари тази на Tesla по някои показатели, като например тя позволява автомобилите да се движат повече от 1000 километра без човешка намеса", коментира пред Bloomberg Ерик Шу, който се занимава с тази дивизия в компанията.

Huawei отчита ръст на приходите благодарение на Китай

Huawei отчита ръст на приходите благодарение на Китай

Продажбите растат единствено в Поднебесната империя

Досега компанията си партнира с няколко производители от автомобилната индустрия - китайските BAIC, Chongqing Changan Automobile и Guangzhou Automobile. Логото на китайката марка ще присъства върху разработените с тях модели.

"Бизнесът с "умни" автомобили ще получи една от най-големите инвестиции в групата на Huawei. Ще вложим над 1 милиард долара в разработването на части през тази година", посочва Шу и допълва:

"Китай добавя по 30 милиона автомобила всяка година и този брой расте. Дори да не успеем да пробием на чуждестранния пазар, но печелим по средно 10 000 юана от всеки продаден автомобил в Китай, и това е достатъчно голям бизнес за Huawei".

Huawei вече не е световен лидер при смартфоните. И вероятно никога повече няма да бъде

Huawei вече не е световен лидер при смартфоните. И вероятно никога повече няма да бъде

Ако санкциите на САЩ не бъдат отменени, не виждам никакъв начин компанията да възроди бизнеса си със смартфони, смята експерт