Само преди осем месеца китайският лидер Huawei успя да достигне дългоочакваната си цел да се превърне в най-големия производител на смартфони в света. Днес той дори не влиза в топ 3.

В сряда компанията представи последните си резултати, от които ясно си личи негативният ефект от американските санкции върху бизнеса ѝ, които ограничиха достъпа на Huawei до ключови компоненти за производството на смартфони.

"Заради несправедливите санкции, наложени ни от САЩ, бизнесът ни с мобилни телефони отчете спад в приходите", посочи при представянето на резултатите председателят на компанията Кен Ху, цитиран от CNN Business.

Въпреки че от компанията не посочиха в какви размери е бил спадът, според данните на консултантите Gartner и Counterpoint Huawei не е пазарен лидер и в Китай, и в световен мащаб.

Huawei отчита ръст на приходите благодарение на Китай

Huawei отчита ръст на приходите благодарение на Китай

Продажбите растат единствено в Поднебесната империя

Въпреки че именно на азиатския пазар компанията отчете увеличение на приходите си на фона на спад в Европа, Северна Америка, Близкия изток и Африка, местните ѝ конкуренти Oppo и Xiaomi успяха да изместят Huawei от водещите позиции в Китай, както и да изпреварят марката в световен мащаб.

По думите на анализатора от Counterpoint Research Варун Миша компанията няма да направи "завръщане" на пазара или поне това няма да се случи скоро. "Динамиката се променя, както в Китай, така и в чужбина", коментира експертът.

"Ако санкциите не бъдат отменени, не виждам никакъв начин компанията да успее да възроди бизнеса си със смартфони", убеден е той.