Руските властите са взели решение да въведат стимули при закупуване на нови екологични автомобили. Министерството на промишлеността и търговията е подготвило проект за предоставяне на руските шофьори отстъпка от 625 хиляди рубли ( 14 200 лв.,при курс на БНБ 1 лев =44рубли, бел. ред.) при закупуване на нов електрически автомобил, пише autonews.ru.

Новите предимства важат за електрическите автомобили, които се закупуват по програмата за преференциални автомобилни заеми и лизинг. На този етап документът е в процес на публично обсъждане.

Русия с план за $8 млрд. за повече електромобили

Русия с план за $8 млрд. за повече електромобили

От 2022 г. те ще пътуват без да плащат тол такси

"Според нашата оферта отстъпката за електрически превозни средства ще бъде 25% от цената, но не повече от 625 хиляди рубли. По този начин няма да има ограничения за цената на самата електрическа кола, за да участие в програмата, - обясни министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров.

Освен това колите, предмет на тази отстъпка, трябва да се произвеждат на територията на Руската федерация в рамките на специален инвестиционен договор. Както уточнява ТАСС , ако проектът получи зелена светлина, отстъпките за електрически автомобили ще започнат да се предоставят през следващата година.

Първият руски електромобил е готов за масово производство

Първият руски електромобил е готов за масово производство

Цената на "Кама - 1" ще бъде около 11 хиляди евро

В момента нито една чуждестранна компания не произвежда електрически автомобили в Русия. Следващата година обаче се планира да започне производството на "зеления" микробус Ford Transit. Освен това през пролетта ръководителят на Tesla Илон Мъск обяви желанието си да навлезе на вътрешния пазар.

Русия създаде най-евтиния електромобил в света (Видео)

Русия създаде най-евтиния електромобил в света (Видео)

Моделът се нарича Zetta CM1 и ще струва около 5200 евро

За планове да произвежда своя електрически кросоувър Ioniq 5 в Русия се изказа няколко пъти Hyundai. На свой ред Mercedes-Benz, който от скоро има собствен завод в Московска област, планира да започне руски продажби на електрически автомобил EQS.