Тестовете на прототипа на първия сериен електрически автомобил в Русия се планира да приключат в началото на декември. Това обявиха от санктпетербургския Политехнически университет "Петър Велики" (СПбПУ), в чийто компетентен център е проектиран електрическият автомобил.

"Първият електрически автомобил, който е готов за масово производство и може да бъде достъпен за обикновен купувач още през 2021 г., е проектиран в Центъра " Нови производствени технологии ". Всички тестове на прототипа ще бъдат завършени в началото на декември", се казва в съобщението, цитирано от 1prime.ru.

Електрическият автомобил "Кама-1" е компактен градски интелигентен кросоувър от икономична класа, способен да измине повече от 250 километра без презареждане, да развива скорост до 150 километра в час и издържане на студ до -50 градуса. Предполага се, че цената на електрически автомобил ще бъде около 1 милион рубли (11 хил. евро при сегашния курс на рублата, бел ред.) при планиран обем на продажбите от около 20 хиляди автомобила годишно.

Русия създаде най-евтиния електромобил в света (Видео)

Русия създаде най-евтиния електромобил в света (Видео)

Моделът се нарича Zetta CM1 и ще струва около 5200 евро

"Разработихме пълноценен лек автомобил, компактен кросоувър с дължина 3,4 метра, широчина 1,7 метра. Автомобилът осигурява четири места за пътници и багажно отделение", каза Олег Клявин, заместник-ръководител на Центъра НТИ и главен дизайнер на инженерния център CompMechLab към университета.Според него електрическият автомобил, в който преобладават компоненти от местно производство, е фокусиран върху масовия пазар - от индивидуални потребители до услугите за споделяне на автомобили и фирмите за доставки.

"Калашников" щурмува пазара на електромобили

"Калашников" щурмува пазара на електромобили

Това са намеренията на новия собственик на компанията

Прехвърлянето на предварителния предсериен образец на "Кама-1" към производителя - ПАО "Камаз", който е индустриален партньор на проекта, трябва да стане в рамките на форума "Вузпромекспо-2020" на 10-11 декември в Москва.