Неочаквано мощна съпротива среща американският автомобилен производител Tesla срещу трудовите си практики в скандинавските страни. Най-различни профсъюзни организации организираха бойкот на компанията, който може да ѝ струва скъпо, пишат световните агенции.

"Ябълката на раздора" са механиците от официалния сервиз на Tesla в Швеция. Компанията отказва да подпише колективен трудов договор с тях, тъй като има принципна позиция срещу този тип споразумения на глобално ниво и твърди, че предоставя достатъчно добри условия на всеки служител.

Компанията за коли под наем Sixt "изхвърля" електромобилите на Tesla от автопарка си

Компания за коли под наем, с операции у нас, "изхвърля" електромобилите на Tesla от автопарка си

Причините са високи разходи, както и амортизация

Синдикатите не са на това мнение - а и 90% от работещите в страната са на колективен трудов договор.

Резултатът за Tesla е меко казано неприятен. Шведските, датските и норвежките докери отказват да разтоварват автомобили на Tesla. Финландският транспортен профсъюз също изрази солидарност с механиците и обяви, че няма да допусне нови автомобили на компанията да стигнат до Швеция.

Не само това, но работещите в пощенската компания PostNord обявиха, че няма да доставят регистрационни табели за наличните и готови за продажба коли на Tesla. Профсъюзът успя да защити правото си да приложи тази мярка и в съдебно дело.

Шефът на Mazda: Само Tesla има успех при електромобилите

Шефът на Mazda: Само Tesla има успех при електромобилите

Компанията на Масахиро Моро продаде само 66 EV автомобила в САЩ през 2022 г.

Датски пенсионен фонд продаде своите акции в Tesla на стойност близо 70 млн. долара в знак на протест, а намеци в тази посока се виждат и от аналогични структури в Швеция.

Северните страни са ключов пазар за Tesla, защото са сред водещите по отношение на навлизането на електромобилите. Тази година най-продаваната кола в Швеция е именно Tesla Model Y.

"Това е лудост", беше лаконичният коментар на Илон Мъск.