По-строги мерки предстои да бъдат взети за автомобилите, които се движат без катализатори у нас. По думите на министъра на екологията Нено Димов ще бъдат отнемани лицензите на сервизите, извършващи технически прегледи, които пускат такива коли.

В интервю за "24 часа" той коментира, че трябва да има по-строги правила с цел намаляване на изхвърляните в атмосферата газове от возилата.

"Както се правят проверки за неизправност на колите, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение", заявява министърът.

"Както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не можете да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор", допълва той.

Димов коментира, че в момента от ръководеното от него ведомство са се съсредоточили върху този проблем, за да решат един по-голям - този за чистотата на атмосферния въздух.

Министърът казва още, че мерки трябва да се вземат още на първоначален етап при регистрирането на колите в България. По неговите думи в пунктовете за това няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове и регистрацията се извършва, без да е била направена подобна оценка.

Вторият проблем след това са годишните технически прегледи, при които колите масово се пускат или без катализатори, или с неизправности, а за това няма санкция.

"Работна група от няколко министерства изготвя промени в нормативни актове", допълва министър Димов, като допълва, че пунктовете за технически прегледи, които пускат коли без катализатори, трябва да остават без лиценз.