Храбрин Иванчев е член на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Работил е в сферата на финансите до 2001 година, а оттогава досега е изпълнителен директор на Киа Моторс България АД - представител на КИА.

- Г-н Иванчев, светът е хукнал към електрическата мобилност. Ние колко бързо тичаме?

- Засега вървим с бавни стъпки, но уверено напред. В рамките на последните 2 години се разви мрежа от зарядни станции на територията на цялата страна - над 100 локации, както и се увеличи автопарка от електрически автомобили до над 500 броя. Заедно с хибридите, бройката нараства до около 2000. Най-важното е, че потребителите в България вече сериозно се замислят за използването на такъв тип автомобили, като реална алтернатива на автомобилите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

- Логично ли е всички държавни и общински поръчки за подмяна на автопарка да се насочат към алтернативното задвижване за стимулиране на пазара?

- Да, държавната администрация е закупила над 10 такива автомобила, давайки пример и на всички други потребители. Очаква се и да се закупят електрически автобуси за градски транспорт. Съществува Фонд към Министерството на околната среда и водите, с чиито средства се стимулират покупките на автомобили с алтернативно задвижване за държавната администрация. Най-важното е, че този тип автомобили ще ни помогнат да се преборим с високото ниво на замърсяване на въздуха в нашите градове.

Снимка 317185

Източник: Kia

- Електромобилите са мода. Кога мислите, че ще се превърнат в изгода за българския шофьор?

- Очакваме в най-скоро време - до 1 година, на пазара масово да се предлагат второ поколение електрически автомобили, с батерии от над 60 kWh и реален пробег над 400 км, което дава възможност за истинска алтернатива на автомобилите с ДВГ. Разликата в цената ще бъде неутрализирана от значително по-ниските разходи при използването на електромобила.

- Ще видим ли енергоефективни технологии на автосалона, който отваря врати само след дни?

- Да, имаме 28 експоната, които представят най-новите и модерни технологии в тази област.

- Успява ли индустрията да настигне науката в модерните начини за движение?

- Категорично да, но имайте предвид, че се изисква време от около 5 години за внедравяне в масово производство на най-новите научни достижения. Така, че след 5 години ще видим сериозна промяна в предлаганите автомобили на пазара, в посока електрическо задвижване и автономност на движението.

Автомобилният салон София 2017 ще отвори врати от 14-ти до 22-ри октомври в Интер Експо Център. Ще бъдат представени повече от 300 експоната на 44 световни марки (36 автомобилни и 8 мотоциклетни), както и гаражно оборудване, резервни части, гуми, масла, аксесоари, лизингови компании, банки, застрахователи. Работното време за посетители ще бъде между 10.00 и 20.00 часа. Билети - на Eventim.bg