Consumer Reports излезе с поредния си доклад за надеждността на новите автомобили и новите за Tesla не са добри. Независимата организация заяви, че "не препоръчва" Model Y на компанията заради значителни проблеми с надеждността. Оценката потопи бранда до дъното на класацията, предава CNN.

Model Y, най-новият модел на производителя на електромобили, чието производство започна по-рано тази година, се очаква да стане най-успешният модел на компанията на Илън Мъск. По-рано тази година той получи добри оценки от Consumer Reports по време на пробното шофиране. Но оценките за надеждност се дават от потребителите, които са закупили автомобила - и те отчитат значителни проблеми.

"Един автомобил може да е страхотен за шофиране и да има всички екстри, които искате, но това няма особено значение, ако трябва постоянно да я връщате в сервиза", посочва Джейк Фишър, старши директор.

Проблемите с Model Y всъщност са добре познати и засягат в една или друга степен всички модели на Tesla: отделните панели не са подравнени правилно, а автомобилите са боядисано лошо."Става въпрос за базисни неща, с които те не могат да се справят. Това е разочароващо", казва Фишър. Клиенти се оплакват, че отделните панели са толкова зле поставени, че в някои случаи затварянето на багажника е трудно. В някои случаи пък под боята се вижда прах и дори човешки косми.

Model S също продължава да получава разочароващи оценки и падна "под средното ниво" на надеждност. Луксозният модел също вече не се препоръчва от CR. Model X също запазва отрицателния си рейтинг. Само Model 3, най-добре продаваният в момента модел, получава положителна оценка.

Проблемите с Model Y сриват общата оценка на Tesla и производителя пада с две места в класацията за надеждност - до 24 от 26 позиции. По-слаби оценки получават само Lincoln и Volkswagen.

Най-ненадеждните автомобили според собствениците в САЩ са пикапите Chevrolet Silverado и GMC Sierra. На върха е Toyota Prius.

При производителите обаче Toyota пада с едно място, изместена от Mazda, която получава най-висока оценка от собствениците. Honda се изкачва със седем позиции до пето място.

Мъск: Tesla беше на около месец от фалит

Мъск: Tesla беше на около месец от фалит

Периодът между средата на 2017 г. и средата на 2019 г., когато стартира Model 3, е екстремен