Производителят на електромобили Tesla е бил на "на около месец от фалит", точно когато седанът Model 3 се готви за масово производство, пише Yahoo Finance.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск написа в пост в Twitter, че периодът между средата на 2017 г. и средата на 2019 г., когато стартира Model 3, е "екстремен стрес за период от дълго време". Мъск го определи като "адски производствен и логистичен ад".

"Вложих последните си пари, въпреки че мислех, че все пак ще се провалим - това или сигурна смърт за Tesla", казва милиардерът.

Мъск заяви, че е "изключително трудно да се съберат пари за стартиране на производство на електромобил" по време, когато конкуренти като General Motors Company и Chrysler, известен сега като Fiat Chrysler Automobiles NV , фалират.

Tesla изминава дълъг път от предизвикателните дни, които Мъск описва в своите туитове, като Model 3 се очертава като най-популярният EV в света тази година. Моделът доминира на китайските пазари това лято - с 11 014 броя, продадени през юли в страната.

В началото на годината Tesla започна да произвежда модела в своята гигафабрика в Шанхай. Основната структура на втората фаза на това съоръжение, предназначено да произвежда Модел Y, също е завършена.

Компанията започна да изнася произведени в Китай автомобили Model 3 за повече от 10 европейски страни, включително Германия, Франция и Швейцария миналия месец.