Tesla пусна нова версия на софтуера за електрическия Model S. Благодарения на обновяването на автомобила е разширена функцията Summon, с помощта на която колата може да влиза излиза от гаража. Сега програмата може да бъде активирана с помощта на часовник Apple Watch, смартфон или бутон на ключа, пише Auto Motor und Sport.

Функцията Summon е все още  в процес на бета тестване. От компанията твърдят, че в крайна сметка тази технология на автомобила ще бъде представена в цялата страна, за се запознаят с нея клиентите, и в същото време автомобилът ще се дозарежда по време на път.

Още през декември 2015 г. компанията  актуализира софтуера за електромобилите Tesla Model S и Model X. Благодарение на това в автомобилите се появи функция за автономно управление. С нейна  помощ  електрическите автомобили могат самостоятелно да променят лентата на движение, когато бъде подаден сигнал с мигач и да паркира успоредно с други превозни средства. Програма за обновяване Version 7 може да бъде изтеглен чрез интернет.

Системата за автономно управление, която се появи на Tesla, не може напълно да замени водача. Американската компания посочи, че зад волана във всеки случай трябва да бъде човекът, който ще контролира движението на Model S. Автопилотът се активира чрез двукратно щракване върху специален лост зад волана. Освен в Model S новият софтуер може да бъде инсталиран и в кросоувъра Х.

Своя напълно автономен автомобил американската компания ще представи до  две години. Според основателя на компанията Илон Мъск Tesla  разполага с всички необходими компоненти за създаване на безпилотен автомобил. Междувременно автомобилните производители трябва да решат редица въпроси с регулаторните органи.