В Русия от компанията "Електромобили манифакторинг рус" ("ЕМ рус") ще оборудват през 2025-2026 г. електрическия ван на базата на "УАЗ Профи" с хибридна задвижваща система. По този начин, в Русия ще се появи първият национален хибриден автомобил, съобщи изпълнителният директор на компанията Иля Рашкин, пише "Ведомости".

Въпросният хибриден автомобил ще използва повече от един източник на енергия за задвижване. По думите на Рашкин, разработката на собствения хибрид компанията планира да завърши през тази година. След това автомобилът ще трябва да премине всички етапи на сертифициране.

Понастоящем "ЕМ рус" иска технически да осигури, хибридът да може да се движи на електрическа тяга възможно най-дълго време. За тази цел, компанията иска да създаде комбинация от двигател с вътрешно горене (ДВГ) и генератор за презареждане на батерията, обяснява Рашкин.

Разработваният хибрид ще представлява автомобил, в който двигателят с вътрешно горене (ДВГ) работи като генератор и зарежда тяговата батерия, която на свой ред захранва електромотора, който пък върти колелата. Горивната ефективност на такава схема се оказва много по-висока от тази на автомобил само с ДВГ - поне с 30-50%, показват резултатите от разработката.

Започва производството на възродения от съветско време автомобил "Волга", каква е цената

Започва производството на възродения от съветско време автомобил "Волга", каква е цената

Обемът на инвестициите в проекта се оценява на около 750 млн. долара