Катастрофата с безпилотния автомобил на Google и автобус през февруари не беше изненада. Това коментира американският секретар, отговарящ за транспортните въпроси, Антъни Фокс. По неговите думи произшествята са неизбежни.

“Никой не пострада, но това беше първия случай, когато компютърът, управляващ автомобила на Google, беше обвинен в предизвикването на катастрофа”, казва още Фокс, цитиран от BBC.

По неговите думи все пак безпилотните технологии имат голям потенциал за справяне с различни проблеми на няколко фронта. “Все още обаче не ми е ясно как точно ще се развиват те в бъдеще”, допълва представителят на властите в САЩ.

През юли миналата година Google разкри, че една от автономните й коли е станала участник в катастрофа. Компанията уточни тогава, че за първи път нейна кола е била замесена в инцидент, при който има пострадали.

В сблъсъка Lexus SUV, който техническият гигант е снабдил със сензори и камери, бил ударен отзад в родния град на Google - Маунтин Вю, където над 20 прототипа маневрирали самостоятелно насред уличното движение.