Мебелният магазин Bed Bath & Beyond може да е обявил фалит и да е продал марката си, но феновете на мемовете все още не се отказват от него. Те са търгували акции на търговеца на стоки за дома на стойност над 200 милиона долара от началото на май, показват данни на Yahoo Finance.

Акциите на BBBY бяха делистирани от Нюйоркската фондова борса на 3 май, но сега се търгуват на извънборсовия (OTC) пазар. Оттогава инвеститорите са търгували средно по 24 милиона акции на ден.

Антъни Чукумба, анализатор на Loop Capital Markets, описа феномена пред Financial Times като "почти мутация" на манията по мемовете. Справедливата цена на акциите на Tesla, GameStop и други популярни компании е предмет на дебат, продължи той, но това не е така за BBBY след фалита му.

Когато остатъчните пари се разпределят в края на процеса на фалит, притежателите на облигации обикновено имат приоритет пред акционерите. Облигациите на BBBY сега се търгуват почти без пари, което сигнализира, че акциите на компанията също почти сигурно не струват нищо.

Robinhood, компанията на първия български милиардер, спря търговията с акции на GameStop

Robinhood, компанията на първия български милиардер, спря търговията с акции на GameStop

Все пак днес ще могат да се търгуват ограничени обеми от тях

Освен това Overstock.com наскоро закупи интелектуалната собственост на BBBY за 22 милиона долара и планира да се ребрандира под името Bed Bath & Beyond. Без добре известната си марка фалиралият търговец на дребно е още по-малко вероятно да организира чудодейно завръщане.

Независимо от мрачните перспективи на компанията и факта, че нейните акции вероятно са безполезни, феновете на мем-стоковете увеличиха цената на акциите на BBBY след изваждането им от борсата. Те направиха това без ясен враг - ключов двигател на бума на акциите на мемове в началото на 2021 г. беше желанието сред инвеститорите на дребно да накажат брокерите от Уолстрийт, които залагаха срещу провалени компании.

Търговските дейности са изненадващи за експертите, напомнят им за шума около акциите на мемове през 2021 г. Акциите на мемове са акции, които са силно популяризирани в платформи на социални медии като Reddit, отбелязва Handelsblatt. Най-известният пример е търговецът на компютърни игри Gamestop, в който частни инвеститори се съгласиха да правят покупки във форуми и повишиха цената на акциите с няколкостотин процента.

Акциите на GameStop отново се изстрелват. Този път – без Reddit

Акциите на GameStop отново се изстрелват. Този път – без Reddit

Компанията даже ще върне предсрочно 10% от дълга си до края на месеца