Главният изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев оповести, че съоснованата от него платформа Robinhood спира да търгува с определени спекулативни акции, предаде CNBC. Освен нея ще бъдат засегнати и ценните книги и на други "спекулативни имена". Това е в най-добрия интерес на компанията и нейните милиони потребители, смята той.

"За да защитим фирмата и да защитим нашите клиенти, трябваше да ограничим купуването на тези акции", каза Тенев. "Robinhood е брокерска фирма, имаме много финансови изисквания. Някои от тези изисквания се променят доста на базата на нестабилността на пазара и те могат да бъдат значителни в настоящата среда, където има много волатилност и много концентрирана активност в тези имена, които стават вирулентни в социалните мрежи."

Тенев отрече да има някакъв проблем с ликвидността във фирмата и каза, че Robinhood е прибягнал до използването на кредитни линии като проактивна мярка.

Влад Тенев - българинът, който иска да сбъдне новата американска мечта

Влад Тенев - българинът, който иска да сбъдне новата американска мечта

Той стои зад приложението за търговия с активи без комисионни Robinhood

"Искаме да се поставим в позиция да позволим на нашите клиенти да бъдат възможно най-неограничени в съответствие с изискванията и разпоредбите", каза Тенев. "Затова изтеглихме тези кредитни линии, за да можем в максимална степен да увеличим средствата, които трябва да внесем в клиринговите къщи."

На фона на дивата седмица на спекулативна търговия на дребно, Robinhood в четвъртък ограничи търговията с тринадесет акции, включително GameStop и AMC Entertainment. Пионерът за безплатна търговия на акции позволяваше на клиентите да продават позиции, но не и да отварят нови, в определени ценни книжа, повишаваше изискванията за маржин и дори заяви, че ще затвори някои позиции автоматично, ако клиентът е изложен на риск да няма необходимото обезпечение.

"Просто досега не сме виждали това ниво на концентриран лихвен пазар в малък брой имена", каза Тенев. "Ние вярваме, че трябва да можете да купувате и продавате акциите, които искате."

Конфликт на интереси? Robinhood планира да продава акции на собствените си потребители

Конфликт на интереси? Robinhood планира да продава акции на собствените си потребители

Компанията ще се надява на пазарна оценка от 20 млрд. долара

След звънеца за края на търговията в четвъртък Robinhood заяви, че все пак ще позволи ограничено закупуване на малък брой ценни книжа на тези компании в петък. Първоначално решението на брокера беше посрещнато с възмущение от групата лоялни дребни инвеститори; от компанията обаче обясниха, че ходът е направен, за да се спазят капиталовите изисквания, определени от Комисията за ценните книжа и тържищата за брокерите.

"Видяхме безпрецедентен интерес поради факта, че финансите вече са културно значими по начин, който не се е наблюдавал досега", каза Тенев. "Разбира се, Robinhood застава зад инвеститорите. Още в самото начало на платформата се застъпваме за тях. Боли ни, че трябваше да наложим тези ограничения и ще направим всичко възможно, за да дадем възможност за търговия с тези акции възможно най-скоро."

Тенев каза, че решението на платформата не е било по указанието на маркет мейкър или хедж фонд. Акциите на GameStop затвориха със срив от 44% в четвъртък, след като Robinhood ограничи търговията и след това скочиха с повече от 60%, след решението за облекчаване на ограниченията.