Допреди няколко години името на Владимир или Влад Тенев е малко познато в технологичните и финансовите срещи в Щатите, а още повече зад Океана. Но създадената от българина и от бизнес партньора му Байджу Бат през 2013 година платформа за търговия на активи без комисионни бързо се превърна в сензация сред младите инвеститори и тези без опит на фондовите пазари.

Приложението Robinhood успя да спечели 13 милиона активни потребители към 2020 година, а сега се готви за следващата голяма крачка - дебют на борсата. Именно това начинание на Тенев и Бат ги превърна в милиардери през миналата година, след като компанията зад приложението надхвърли капитализация от 11 милиарда долара.

Едва през последните година-две двамата съоснователи на Robinhood започнаха по-често да дават интервюта пред медии, а те са свързани предимно с бизнеса им. Влад Тенев обаче прави изключение със CNBC, където той разказва от първо лице за пътя си до Щатите и за това как стига до успеха.

"Роден съм зад Желязната завеса. За хората в моята родина България управляването на пари се свеждаше до едва две опции - да спестяват в централната банка или да ги скриват под дюшека. Инвестирането, разбира се, не беше поставено на масата, както и достъпът до кредитни линии", разказва той.

Кой е първият български (официален) милиардер?

Кой е първият български (официален) милиардер?

Историята на Владимир Тенев и компанията му Robinhood

Тенев посочва, че при падането на Берлинската стена той е бил още дете, когато родителите му решават да се преместят от България във Вирджиния. По неговите думи това решение се е превърнало в пример за възможностите, които САЩ дават.

В своя публикация за медията Влад Тенев посочва как се е родила идеята за Robinhood. "Конкуренцията и достъпът позволиха американският фондов пазар да се превърне в най-големият двигател за създаване на богатство в историята на света", казва той и добавя: "Но докато пазарът на теория е отворен за всички, някои хора имат по-добър достъп, по-добри инструменти".

Той разказва, че идеята за платформата се оформя след движението "Окупирай "Уолстрийт" (Occupy Wall Street) от 2011 година. Влад Тенев посочва, че те се превръщат в пионери в предлагането на търговия без комисионни, "позволявайки на милиони" да участват в икономиката и да правят сами избор за това как да оформят финансовото си бъдеще.

Robinhood се готви за дебют на борсата през 2021-а

Компанията, създала първия български милиардер, се готви за дебют на борсата през 2021-а

Тя води преговори с евентуални посредници за IPO-то си

"Заради нашето въздействие, цялата индустрия се промени и сега повечето брокери предлагат търговия без комисионни," посочва той.

"Нашата мисия е да демократизираме финансите и това се корени в американския идеализъм", казва Тенев и прави връзка с американската мечта и това как тя е изглеждала преди и сега.

"През 20-ти век всичко беше свързано с това да имаш собствено жилище и това беше движено отчасти от възможностите за 30-годишни фиксирани ипотеки. Сега, след като комисионните изчезнаха, на сцената излиза новата американска мечта - 100% от гражданите да бъдат инвеститори. Нека я постигнем заедно", заключва той.