За битка с американската Комисия за ценните книжа и борсите се готви изпълнителният директор на инвестиционната платформа Robinhood Влад (Владимир) Тенев. Неговата компания преди дни беше официално уведомена за започната от регулатора процедура за нерегламентирана търговия с ценни книжа заради предлагане на криптовалути.

"Продължаващите атаки на SEC срещу крипто, заедно със скорошните предложения за нови правила са част от поредния неправомерен опит административно да бъдат задушени иновациите", написа в социалните мрежи българинът, който се оплака от "регулаторна атака" срещу бизнеса и инвеститорите в САЩ.

Robinhood на българина Влад Тенев стартира крипто търговия без комисионни в ЕС

Robinhood на българина Влад Тенев стартира крипто търговия без комисионни в ЕС

Приложението Robinhood Crypto вече е активно

Robinhood не е платформа за крипто "по рождение", но от 2018 г. предлага Биткойн и Ether на своите потребители. През миналата година бившият член на SEC и настоящ директор по правните въпроси в компанията Дан Галахър обясни по време на изслушване във Вашингтон, че се следва възможно най-предпазлив подход - с едва 18 предлагани токена и то без възможности за заеми и стейкинг (залагане).

Въпреки това, борсовият регулатор е на позицията, че поне част от криптовалутите имат поведението на ценни книжа и трябва да се третират като такива - с всички последици за тези, които търгуват с тях.

Галахър направи коментар и след новината за започнатата от SEC процедура: "Твърдо вярваме, че активите в нашата платформа не са ценни книжа. Очакваме да влезем в контакт с комисията, за да стане ясно колко несъстоятелни биха били обвиненията срещу Robinhood Crypto".

Robinhood на Владимир Тенев започва битка с банките на собствения им терен

Robinhood на Владимир Тенев започва битка с банките на собствения им терен

Според родения във Варна предприемач клиентите са "обирани" от традиционните финансови институции

Влад Тенев беше категоричен, че е готов да се бори с комисията и в съда.

За Robinhood това няма да е първи сблъсък с регулаторите. През 2020 г. компанията плати 65 млн. долара в рамките на споразумение със SEC заради подвеждане на инвеститорите. Друг регулатор удари платформата със $70 млн. през 2021 г. През 2022 г. властите в Ню Йорк прибраха $30 млн. в рамките на извънсъдебно споразумение заради неуредици в сферата на киберсигурността и проследяемостта на транзакциите в Robinhood.