Инвестиционното приложение Robinhood се превръща в пълнокръвна финансова институция, като целта е да измести банките като основна дестинация за спестяванията на хората. Това стана ясно от интервю с основателя на платформата Влад (Владимир) Тенев пред CNN.

"Разчитат, че клиентите не разбират"

Предприемачът нападна традиционните финансови институции: "Изглежда сякаш банките приемат, че клиентите не са достатъчно интелигентни или ориентирани, за да осъзнаят, че лихвените нива се променят и те биха могли да получават по-висока безрискова възвръщаемост на средствата си".

Макар Фед да вдигна лихвения процент до 22-годишен рекорд, средната лихва по спестовните сметки на американците е под 0,6%, става ясно от проучване на Bankrate.

Robinhood ще стартира крипто търговия в ЕС

Robinhood ще стартира крипто търговия в ЕС

Планираното от компанията разширяване идва на фона на спад в общите приходи от крипто търговия на платформата

На този фон, Robinhood дава 5% годишна лихва на неинвестираните средства за потребители на Gold абонамент (с цена от 5 долара на месец). За останалите лихвеният процент е 1,5%, но при премиум клиентите освен това има и защита на депозита през мрежа от банки, която се покрива от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

"Клиентите започват да се събуждат и осъзнават, че са били "обрани" от традиционните финансови институции. Тези банки на практика генерират огромни приходи, които не споделят с клиентите си. Виждаме възможност да променим това", уверен е Тенев.

Robinhood на Влад Тенев изненадващо завърши второто тримесечие с печалба

Robinhood на Влад Тенев изненадващо завърши второто тримесечие с печалба

Приходите на финансовата компания, създадена от българина, също надхвърлиха прогнозата

По думите му компанията се превръща във финансова институция с пълен спектър от предлагани услуги - включително кредитни карти и пенсионни продукти.

Контра

Американската банкерска асоциация посочи, че скорошни проучвания показват, че клиентите са доволни от банките си.

Говорителят на асоциацията Джеф Зигмунд освен това отбеляза, че Robinhood е в състояние да предлага защитени депозити само заради партньорствата си именно с банки.

Бледа сянка на IPO времената

За родения във Варна предприемач новата посока на развитие на Robinhood е важна, защото ще направи платформата по-малко зависима от нестабилните пазари на акции и крипто.

През 2020 г. и 2021 г., когато лихвените нива бяха ниски и потребителите бяха склонни на повече експерименти със средствата си, Robinhood беше във вихъра си. Борсовият дебют беше при 38 долара на акция, като достигна $85.

Възможността да се инвестират даже малки суми в различни компании беше и в основата на няколко организирани в Reddit акции, които спасиха легендарни брандове като GameStop и AMC и удариха големи инвеститори, които играеха на къси позиции.

Днес Robinhood има наполовина по-малко активни потребители, а акциите на компанията струват по едва 8 долара.