Популярната платформа за търговия с акции и криптовалути Robinhood, съоснована от българина Влад Тенев, обяви че планира да започне крипто търговия в Европейския съюз "през следващите седмици". Това стана ясно от в отчета за печалбите за третото тримесечие, публикуван през тази седмица.

Планираното от компанията разширяване на крипто търговията (което понастоящем е налично само в САЩ), в Европа обаче идва на фона на спад в общите приходи от крипто търговия на платформата - от 31 милиона долара през предходното тримесечие до 23 милиона долара или надолу с 26%. В сравнение с предходната година, спадът на приходите от криптовалута на Robinhood беше още по-драматичен: 55% спад от $51 милиона през 2022 г.

Планът на Robinhood да разшири крипто търговията в Европа идва след обявената експанзия на компанията в Обединеното кралство по-рано тази година, пише Fortune.

Междувременно броят на крипто активите, държани от името на клиенти, е намалял с около 11%, спрямо предходното тримесечие - от 11,5 милиарда долара на 10,2 милиарда долара. Въпреки това има 9% увеличение на годишна база от 9,4 милиарда долара.

Освен спада на крипто, Robinhood отчете 4% намаление на приходите спрямо предходното тримесечие или от 486 милиона долара на 467 милиона долара. През второто тримесечие на 2023 г. Robinhood отчете печалба от 25 милиона долара. Акциите се сринаха със 7,5% до 9,03 долара в следпазарната търговия.

Robinhood на българина Влад Тенев съкращава служители

Robinhood на българина Влад Тенев съкращава служители

Колко ще бъдат засегнатите?

През юни SEC съди Coinbase и Binance, две от най-големите крипто борси в света, твърдейки, че са позволили на потребителите да търгуват с нерегистрирани ценни книжа, включително токените за блокчейните Solana, Polygon и Cardano. Дни по-късно Robinhood премахна токените от своята платформа за крипто търговия.

По повод срива на крипто пазара Влад Тенев, главният изпълнителен директор, заявява, че вярва, че разширяването на крипто търговията в Европа ще позволи на Robinhood да "предлага различни активи" в сравнение със САЩ и ще отвори крипто бизнеса за стотици на милиони нови потребители.

Що се отнася до САЩ, Тенев коментира, че Robinhood все още чака насоки от правителството.