Платформата за търговия на българина Влад Тенев Robinhood съкращава голяма част от своите служители, които работят пълен работен ден. Компанията обяви решението си с мотива, че се налага да компенсира разходите на фона на забавящото се търсене на нейните услуги. Към момента съкратени ще бъдат 7% от работещите, съобщава The Wall Street Journal.

Новината за съкращенията идва седмица след като Robinhood обяви, че купува компания за финансови технологии X1 Inc за около $95 милиона. Ходът е в търсене на нови потоци от приходи, за да се противопостави на слабостта в основното си звено за търговия.

Още през 2022 година от компанията обявиха съкращения на работни места и заявиха, че ще променят организационната си структура, за да стимулират по-голяма дисциплина на разходите.

Robinhood иска да закупи обратно акции на Сам Банкман-Фрайд за $578 милиона

Robinhood иска да закупи обратно акции на Сам Банкман-Фрайд за $578 милиона

Нетните приходи на компанията нараснаха с $380 милиона

Robinhood изигра решаваща роля и стана глобален лидер сред търговците на дребно по време на пандемията, когато много хора започнаха да влагат на борсата средствата си. Сега обаче клиентската база се свива, предимно заради инфлацията.

През последното си тримесечие Robinhood надмина прогнозите за приходите на Wall Street, тъй като бързото повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ увеличи приходите от лихви.

Главният изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев обяви през пролетта на 2022 година, че платформата за онлайн търговия ще съкрати 9% от служителите си, тъй като акциите на компанията достигнаха ново дъно. Тенев коментира, че финансовото състояние на Robinhood все пак остава добро с баланс от над $6 милиарда. Първата новина за предстоящи съкращения дойде в момент след значително увеличение в броя на служителите.

От началото на 2020 година компанията увеличи служителите си от 700 на над 3800.

Байджу Бхат и Влад Тенев основават Robinhood през 2013 година. Преди това двамата са били колеги в Станфордския университет. Днес всеки от тях притежава по около 8% от компанията.

Българинът Влад Тенев попадна в юбилейна класация на Forbes в Америка 30 под 30

Българинът Влад Тенев попадна в юбилейна класация на Forbes в Америка 30 под 30

Списанието избра 30-те най-добри "звезди" за всички времена за така наречената "Зала на славата"