Бордът на директорите на Robinhood одобри план за закупуване на до 55 милиона акции, закупени от Сам Банкман-Фрайд миналата година, съобщава CNBC. Бившият главен изпълнителен директор на вече фалиралата крипто борса FTX първоначално закупи своя дял през май 2022 година чрез Emergent Fidelity Technologies.

Брокерската компания за търговия на дребно работи с Министерството на правосъдието, което конфискува акциите през януари, за да улесни преместването.

Акциите на Robinhood се покачиха с повече от 3% в следборсовата търговия в сряда след публикуването на тримесечния отчет за печалбите, който показа, че нетните приходи нарастват с 5% спрямо последното тримесечие до $380 милиона.

Сам Банкман-Фрайд е заел $546 милиона от своя хедж фонд, за да купи дял в Robinhood

Сам Банкман-Фрайд е заел $546 милиона от своя хедж фонд, за да купи дял в Robinhood

От хедж фонда Alameda Research

"Нашият борд ни упълномощи да закупим акциите на Robinhood, които първоначално бяха придобити от Emergent Fidelity Technologies, това дъщерно дружество на FTX", заяви главният финансов директор на Robinhood Джейсън Уорник пред CNBC.

По последни данни, Сам Банкман-Фрайд притежава 55 273 469 акции на Robinhood - това са над 7% от акциите в обращение на компанията. Към затварянето на борсовата търговия в сряда този дял се оценява на над $578 милиона.

Emergent Fidelity беше контролирана както от Банкман-Фрайд, така и от другия съосновател на фалиралата борса за криптовалути FTX - Гари Уанг. И двамата са теглили заеми директно от Alameda Research, за да финансират придобиването, според информация от съдебни документи.

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

"Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд: "Невинен съм!"

Създателят на фалиралата борса за криптовалути FTX отрича обвинението в кражба