Когато Сам Банкман-Фрайд купи почти 7,6% дял в популярното приложение за търговия с акции Robinhood по-рано тази година, той финансира сделката с над половин милиард долара, взети назаем от собствения му хедж фонд - а именно организацията, която според прокурорите незаконно насочвала клиентски средства от своята свързана платформа FTX, предава CNN.

Банкман-Фрайд заяви, че той и съоснователят на FTX Гари Уанг са взели назаем над 546 милиона долара от хедж фонда Alameda Research, които са използвали за закупуване на акции на Robinhood чрез холдингова компания, контролирана от Фрайд.

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

История като тази на Ружа Игнатова: Сам Банкман-Фрайд може да лежи в затвора до живот, ако някога го арестуват

Фактите говорят, че липсват най-малко 8 милиарда долара средства на негови клиенти

Уанг се призна за виновен по четири обвинения за измама и заговор в сътрудничество с американските прокурори, разследващи срива на FTX. Съдружникът му - по осем криминални обвинения.

Откакто се оттегли от FTX, бившият милиардер многократно е отричал, че съзнателно е извършил измама. Той беше арестуван по-рано този месец на Бахамите, където е FTX, и екстрадиран в САЩ миналата седмица. За момента е под домашен арест в дома на родителите си в Калифорния. Може да получи доживотен затвор, ако бъде признат за виновен.

Междувременно новото ръководство на FTX, иска да премахне контрола върху акциите от базираната в Антигуа холдингова компания, 90% собственост на Фрайд.

Самият той претендира за собственост върху акциите, търсейки източник на плащане за съдебни разноски, според FTX.

Не става ясно дали 546 милиона долара, използвани за закупуване на дела, включват средства, които прокурорите твърдят, че са били откраднати от клиентски депозити във FTX.ю

Освобождаване под гаранция за $250 милиона за Сам Банкман-Фрайд: една от най-големите в историята на САЩ

Освобождаване под гаранция за $250 милиона за Сам Банкман-Фрайд: една от най-големите в историята на САЩ

Одобрената от съдията гаранция от 250 милиона долара е обезпечена със собствен капитал от дома на родителите на бившия милиардер

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Robinhood българинът Влад Тенев каза коментира CNBC, че "не е изненадан", че делът е един от най-ценните активи в счетоводните книги на FTX.

Междувременно неотдавнашният срив на криптовалутите беше лоша новина за Robinhood. Компанията уволни 23% от персонала си през август, след като съкрати 9% от служителите си през април. Акциите на онлайн брокерската компания падат, тъй като търговията е слаба.