Oпозореният бивш изпълнителен директор на фалиралата борса за криптовалута, която струваше 32 милиарда долара FTX Сам Банкман-Фрайд умееше да си прави добър PR. В продължение на години той се представяше като младо момче-гений, превърнало се в бизнесмен, способно да развие по чудо своята крипто империя. Всички, включително най-големите инвеститори на рисков капитал в Силициевата долина купуваха.

По време на пресконференции на Банкман-Фрайд от последните няколко седмици, някогашният бизнес титан, не знаеше какво прави и най-важното, не знаеше какво се случва в компаниите, които той основа, пише CNBC. Той нямаше нищо общо с имиджа, който той демонстрираше от стартирането на първата си крипто компания през 2017 г.

Фактите говорят, че липсват най-малко 8 милиарда долара средства на негови клиенти, за които се твърди, че са били използвани за покриване на милиарди загуби в Alameda Research - хедж фондът, който Банкан основава. И двете компании са фалирали и имат дългове за милиарди долари.

Неотдавна Банкман-Фрайд обвини себе си и "собствената си некадърност" за срива на FTX и най-вече лошото управление на риска. Той призна, че е имал "лош месец", но отрече да е извършил измама чрез своята крипто борса.

Шефът на фалиралата FTX: имам само $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

Шефът на фалиралата FTX: имам само $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

По думите му "всичко", което е имал, е свързано с вече фалиралата компания

Според Ренато Мариоти, бивш федерален прокурор и адвокат, въпросът е дали Бакман-Фрайд е подвел клиентите на FTX да вярват, че парите им са налични и не са използвани за заеми или за други цели.

Какви правни проблеми би могъл да има?

Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред множество потенциални обвинения - граждански и наказателни, както и частни дела от милиони кредитори на FTX, смятат правни експерти.

Засега всичко това е само хипотетично. Бившият милиардер все още не е обвинен, съден или осъден за каквото и да е престъпление.

Има различни правни заплахи, пред които е изправен Банкман-Фрайд в Съединените щати. Това смята Ричард Левин от адвокатската кантора Nelson Mullins Riley & Scarborough.

Една от заплахите идва от Министерството на правосъдието на САЩ за потенциални "престъпни нарушения на законите за ценните книжа, законите за банкови измами и законите за електронни измами", коментира Левин.

Освен за наказателни обвинения, Банкман-Фрайд може да бъде изправен пред граждански искове. "Потенциално може да има и много групови искове, които могат да бъдат заведени, така че има множество нива на потенциална заплаха за ръководителите в FTX", заключи Левин.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд готов да свидетелства за станалото

Основателят на фалиралата криптоборса FTX готов да разкрие истината за станалото

Предстои неговото изслушване пред американските власти

Инвеститорите, които са загубили спестяванията си, няма да седят и да чакат. Вече са заведени групови искове срещу поръчители на FTX, като комика Лари Дейвид и спортистът Том Брейди.

Въз основа на размера на загубите, ако бившият шеф на криптоборсата бъде осъден за измама или по други обвинения, той може да остане зад решетките с години - потенциално до края на живота си, според експерти. Разбира се, трудно е да се предвиди продължителността на всяка една потенциална присъда.

Банкман-Фрайд може да бъде изправен и пред огромни граждански глоби. Някога може да и да е бил мултимилиардер, но твърди, че е сега има само 100 000 долара в разговор пред CNBC.

Каквото и да се случи, няма да стане бързо

Основателят на FTX е на Бахамите и не е признал, че е извършвал неправомерни действия. Освен доброволното връщане, всякакви опити за задържането му биха изискали екстрадиция.

Според някои експерти не е изключена възможността той просто да изчезне, но вероятността за това не е голяма.