Ако има милиардер, който успя да привлече вниманието на целия свят за изключително кратко време, то това със сигурност е Сам Банкман-Фрайд. Основателят на криптоборсата FTX, която фалира и завлече с милиарди долари редица вложители, е най-търсеният за обяснения човек в последните седмици.

Това не прави и изключение що се отнася до американските власти и Комисията по финансови въпроси към Камарата на представителите, която предстои да изслуша бизнесмена. По думите на председателя й това предстои да се случи на 13 декември, предава "Ройтерс".

Най-малко 20 милиардери изгоряха покрай Сам Банкман-Фрайд и окаяното състояние на FTX

Най-малко 20 милиардери изгоряха покрай Сам Банкман-Фрайд и окаяното състояние на FTX

Най-богатият крипто милиардер в света "помогна" за падението на FTX

Междувременно самият Банкман-Фрайд обяви в социалната платформа Twitter, че предстои да "свидетелства", след като вече е приключил собственото си разследване за станалото. "Веднъж приключил собственото си разследване, аз ще изпълня дълга си да се явя пред комисията и да обясня", пише той.

Припомняме, че FTX подаде искане за защита от фалит на 11 ноември, което доведе до срив на пазара на крипто активи. По-късно се разбра, че голяма част от средствата, съхранявани и търгувани на борсата, са изчезнали.

Самият Банкман-Фрайд заяви наскоро, че в личната му сметка са останали едва 100 000 долара при начилието на стотици милиони преди това.