Когато FTX и нейният американски филиал FTX U.S. внезапно се срина, състоянието на Сам Банкман-Фрайд и това на съоснователя Гари Уанг се изпариха за броени часове. За най-големия външен инвеститор на борсата за криптовалути Sequoia Capital и неговите трима партньори милиардери също не отне много да отпишат инвестициите си в компанията.

Sequoia направи инвестиция от 213,5 милиона долара, но миналата седмица отбеляза спад на стойността на инвестицията си на $0. В петък FTX и FTX U.S. подадоха молба за банкрут, почти потвърждавайки страховете им.

Това не са единствените пари, загубени от членовете на крипто клуба. Най-малко 17 други милиардери са се опарили,пише Forbes.

Най-богатият крипто милиардер в света Чанпенг Жао, основател и главен изпълнителен директор на конкурентната крипто борса Binance, "помогна" падението на FTX със серия от туитове, поставящи под въпрос нейната ликвидност по-рано тази седмица. Подразделението за рисков капитал на неговата компания Binance Labs, също беше един от най-ранните инвеститори на FTX, участвайки в стартовия кръг на компанията за 8 милиона долара през август 2019 г. В началото на миналата седмица Жао съобщи, че Binance придобива FTX, но се отказа ден по-късно, заради доклади относно злоупотреба с клиентски средства и предполагаеми разследвания на американски агенции."

През юли 2021 г. FTX бе оценена на 18 милиарда долара. Сред инвеститорите бяха инвестиционното подразделение на конкурентната борса Coinbase на милиардера Браян Армстронг Coinbase Ventures.

Само три месеца по-късно (октомври 2021 г.), FTX набра още 421 милиона долара с 69 инвеститори, включително Sequoia, Tiger Global и BlackRock. Iconiq Capital, която управлява финансите на Марк Зукърбърг и други големи имена от Силициевата долина, се присъединиха към кръга.

Сам Банкман-Фрайд или как да загубиш близо 14 милиарда долара за ден

Милиардерът, който за 24 часа загуби близо 14 милиарда долара и вече е само милионер

Крахът на FTX и FTT лиши собственика им от статуса на милиардер

На 26 януари 2022 г., американският филиал на FTX FTX U.S. набра 400 милиона долара в първия си и единствен кръг на финансиране. В същото време FTX набра още 400 милиона долара от повече от 10 инвеститори, повишавайки оценката си до 32 милиарда долара. Това са много загубени пари.