Сам Банкман-Фрайд и основател на втората по големина крипто борса FTX и на хедж фонда Alameda Research. Роден е на 6 март 1992 и бе един от най-младите милиардери в света.

Учи в престижния MIT в Кембридж, Масачузетс, където завършва физика и математика. През ноември 2017 основава Alameda Research, а през април 2019 криптоборсата FTX. За три години тя става втората по големина в света, изоставайки единствено след Binance, макар и на голяма разлика в оборотите.

През 2020 година, той е вторият най-голям индивидуален дарител за кампанията на Джо Байдън, като дарява 5.2 милиона долара. В началото на 2022 година, той предлага на Елън Мъск да помогне с финансиране на придобиването на Twitter, като сумите варират между 1 и 8 милиарда долара.

Ще фалира ли Alameda?

Ще фалира ли Alameda?

Обвързаността на Alameda с криптоборсата FTX и нейната валута FTT накара изпълнителния директор на една от най-големите криптоборси да продаде всички активи в криптовалутата FTT

В най-добрите си времена, богатството му достига до 21 милиарда долара, като ден преди краха на FTX то възлиза на 14.6 милиарда долара. Само ден след това, по информация на Блумбург, то се е стопило до "скромните" 991.5 милиона долара и по този начин Сам Банкман-Фрайд изпада от листата на милиардерите.

Само за изборите през ноември 2022, Сам Банкман-Фрайд е похарчил 40 милиона долара. Той е известен и като най-големия лобист за регулиране на криптовалутите във Вашингтон.

Крахът на FTX и неговия токен FTT, принудиха Сам Банкман-Фрайд да продаде FTX на Binance. Това доведе до срив и в останалите криптовалути, включително Bitcoin, който падна до 23 месечно дъно на цена от 17,400 долара.

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Binance побутна FTX към фалит, а 24 часа по-късно предложи да ги купи

Сривът в криптовалутата FTT принуди борсата FTX да спре плащанията към клиенти