Преди около 24 часа, Чангпенг Жао, изпълнителен директор на една от най-големите криптоборси - Binance, написа в Twitter:

Ликвидирането на FTT (бел. ред. Криптовалутата на борсата FTX) е част от нашето управление на риска, след нашето излизане, защото си научихме урока от LUNA. Ние подкрепяхме по-рано, но няма да се преструваме, че все още се обичаме един друг след развода. Ние не сме срещу никого. Но ние няма да подкрепяме участници на пазара, които приоритетно лобират срещу останалите участници на пазара. Напред.

Съвсем очаквано, това доведе до огромен спад на FTT с над 75%, а инвеститорите в криптовалутата отчаяно се опитваха да продадат своите активи. Изданието The Block в ранните часове на деня в САЩ информира, че FTX е спряло да плаща на клиентите си. Разразилата се ликвидна криза застрашава и един от най-големите крипто хедж фондове - Alameda, тъй като над половината от активите на фонда са точно в криптовалутата FTT. Alameda и борсата FTX имат един и същ собственик - Сам Банкман-Фрайд.

Ще фалира ли Alameda?

Ще фалира ли Alameda?

Обвързаността на Alameda с криптоборсата FTX и нейната валута FTT накара изпълнителния директор на една от най-големите криптоборси да продаде всички активи в криптовалутата FTT

Развръзката на започналата между Binance и FTX война може да се нарече неочаквана, след като около 24 часа след първия си туит, Чангпенг Жао написа отново в Twitter, че Binance ще придобие FTX след дю дилиджанс.

По този начин Binance ще придобие един от конкурентите си, който до голяма степен изпадна в ликвидна криза точно заради съобщението на изпълнителния директор на Binance.

Следва да се отбележи, че споразумението не е обвързащо, тоест сделка може и да няма.

Въпреки очакваното придобиване, цената на FTT продължи да се срива и достигна 5.50 долара, близо 10 пъти под рекордната за тази година цена от 52.96 долара на 29 март 2022 г.

Възможното придобиване на FTX от Binance не спря срива в цената на FTT

Източник: CoinMarketCap

Възможното придобиване на FTX от Binance не спря срива в цената на FTT