Alameda Research е един от големите играчи в световната търговия с криптовалути и често определян като най-големия крипто хедж фонд. Компанията е собственост на Сам Банкман-Фрайд (наричан СБФ), млад предприемач от Калифорния, който едновременно с това е собственик и на FTX - една от големите борси за криптотърговия и издател на криптовалутата FTT/FTX.

Чангпенг Жао в Twitter:

Ликвидирането на FTT е част от нашето управление на риска, след нашето излизане, защото си научихме урока от LUNA. Ние подкрепяхме по-рано, но няма да се преструваме, че все още се обичаме един друг след развода. Ние не сме срещу никого. Но ние няма да подкрепяме участници на пазара, които приоритетно лобират срещу останалите участници на пазара. Напред.

Точно в това се състои и проблема, който доведе до необявена война със собственика на една от най-големите борси за търговия с криптовалута - Binance. Преди два дни изтекоха данни относно баланса на хедж фонда Alameda към края на юни 2022, според който от 14 милиарда долара активи, около половината от тези активи са инвестиции във криптовалутата FTX. Alameda и FTX дефакто са под контрола на Сам Банкман-Фрайд и редица анонимни криптоанализатори в социалната мрежа Twitter предвидиха банкрут на Alameda и борсата FTX.

Причината за това е, че цялостната капитализация на криптовалутата FTX е под 4 милиарда долара, а в баланса на Alameda тя фигурира като актив оценен на близо 7 милиарда долара. Предвид, че и Alameda и FTX са дефакто под контрола на един и същ човек, анализатори съзряха огромен риск относно възможността на Alameda да продължи да съществува. Причината за това е, че ако Alameda се опита да продаде всички активи в криптовалутата FTT, тя надали би получила 7 милиарда долара, а отделно тази операция би довела до срив на цената на FTT.

Binance помага на ирански компании да търгуват с $8 милиарда, заобикаляйки санкциите на САЩ

Крипто гигант помага на ирански компании да търгуват с милиарди долари, заобикаляйки санкциите на САЩ

Това се случва от 2018 година насам

И точно тук идва ролята на Чангпенг Жао (CZ) - изпълнителен директор на една от най-големите борси за криптотърговия Binance да ликвидира инвестицията на Binance в криптовалутата FTT или буквално да разпродаде 23 милиона FTT за по-малко от 24 часа. Binance бе огромния потърпевш от фалита на криптовалутата Luna и явно Чангпенг Жао си е взел поука.

След фалита на няколко ключови участника на криптопазарите, като заемодателя Celsius, по-големите участници започнаха да стават все по-предпазливи, а анонимните криптоанализатори в Twitter описаха всички тези операции като проста понци схема в 4 стъпки:

  1. Създаваш собствена криптовалута, която контролираш изцяло и евентуално изкупуваш чрез свързани фирми.
  2. Надуваш цената на собствената криптовалута, за да може бизнеса ти да изглежда привлекателен за външни инвеститори.
  3. Заради големите активи и добра възвращаемост привличаш множество външни инвеститори с реални пари, с което завърташ схемата още и още пъти.
  4. Докато накрая просто фалираш и изчезнеш с парите, защото всички активи носещи стойност са в криптовалутата, която сам контролираш.

Дали това ще бъде случая със СБФ, неговата борса FTX, криптовалута FTT и крипто хедж фонда Alameda, предстои да видим. На фона на 14 милиарда долара активи, Alameda разполага с едва 134 милиона долара в брой, което може да означава съществени ликвидни проблеми за компанията.

Факт е, че след първоначалните индикации за балон и разпродажбата от страна на Чангпенг Жао и Binance, това доведе до срив на FTT.

Въпреки това, СБФ отрече слуховете за банкрут пред CoinDesk.

Важно е да се отбележи, че редица компании въвлечени в криптотърговията оценяват активите си и на база криптовалути, които пряко или косвено те самите контролират. По този начин те надуват активите си по неестествен път, защото за тези криптовалути липсва достатъчно активна търговия и при евентуални проблеми подобни активи биха били непродаваеми и абсолютно неликвидни.

Любопитното за СБФ е, че през септември 2022 година предлага 5 милиарда долара на Елън Мъск, за да финализира сделката за придобиването на Twitter.

Едновременно с това, резервите на борсата FTX в стейбълкойни удря дъното, тъй като всички ресурси се използват за обратно изкупуване на FTT, явно с цел запазване на цената.