Крипто гигантът Binance - най-голямата борса за криптовалути в света, е обработил ирански транзакции на стойност $8 милиарда за периода от 2018 година насам. И това се е случило, въпреки санкциите на САЩ, предназначени да отрежат Иран от глобалната финансова система, показват данни от блокчейн, цитирани от турската Daily Sabah.

Почти всички средства са преминали между Binance и най-голямата крипто борса в Иран - Nobitex, според преглед на данни от водещия изследовател на блокчейн в САЩ Chainalysis. Проверка на Money.bg показа, че Nobitex наистина предлага на своя уебсайт насоки как да се избегнат санкциите.

Три четвърти от иранските средства, преминали през крипто борсата Binance, са били в сравнително нископрофилна криптовалута, наречена Tron. Тя дава на потребителите опция да скрият самоличността си. В публикация в блог от миналата година Nobitex насърчи клиентите да използват именно Tron - токен от среден клас, много подходяшщ за анонимна търговия без "застрашаване на активи поради санкции".

Мащабът на иранските крипто потоци през Binance и фактът, че те продължават не е докладван досега

Тези разкрития идват, докато Министерството на правосъдието на САЩ провежда разследване на възможни нарушения на правилата за пране на пари от Binance, която доминира крипто индустрията на стойност $1 трилион чрез над 120 милиона потребители. Транзакциите излагат компанията на риск от нарушаване на забраните на САЩ за правене на бизнес с Иран, коментират адвокати и експерти по търговски санкции.

Британският финансов регулатор забрани най-голямата борса за криптовалути Binance

Британският финансов регулатор забрани най-голямата борса за криптовалути Binance

Въпреки рестрикциите потребителите все още имат право да използват уебсайта за покупка и продажба на криптовалути

През юли тази година Reuters разкри, че Binance продължава да обслужва клиенти в Иран и че популярността на крипто борсата в ислямската република е все по-голяма. Това беше едно от поредицата разследвания за проблемната история на компанията за криптовалути, свързана със спазването на финансовите регулации отвъд океана.

В своя защита от Binance коментираха ситуацията чрез публикация в блог. В нея казват, че борсата "следва международните правила за санкции срещу Иран и блокира достъпа до платформата на всеки, който се намира там".

През август 2021 година Binance обяви, че клиентите й вече няма да могат да отварят акаунти и да използват нейните услуги без идентификация. Оттогава до днес обаче крипто борсата е обработила сделки за близо $1,05 милиарда директно от Nobitex и други ирански платформи, според данните на Chainalysis, които продължават до ноември тази година. 

САЩ започнаха разследване срещу Binance

САЩ разследват най-голямата борса за търговия с криптовалути

Заради съмнения за пране на пари и данъчни престъпления

Данните, цитирани от Reuters, показват, че общо около $2,95 милиарда в криптовалути са се търгували директно между иранските борси и Binance от 2018 година насам. Още $5 милиарда са преминали чрез посредници.

Регулаторите подчертават, че такива "парични непреки" потоци трябва да бъдат червен флаг за крипто борсите 

Крипто експретите коментират, че това е индикатор за възможно пране на пари и избягване на санкции. Защото крипто потребителите, които се стремят да прикрият следите си, често използват сложни техники за създаване на сложни вериги от крипто трансфери.

Binance нарасна експлозивно от стартирането си през 2017 година, пишат американските медии. Компанията разшири обхвата си от криптовалути миналия месец, като инвестира $500 милиона в изкупуването на Twitter от собственика на Tesla Илон Мъск.

САЩ повдигнаха обвинение срещу Coinbase за вътрешна измама с криптовалути

САЩ повдигнаха обвинение срещу Coinbase за вътрешна измама с криптовалути

Делото е срещу бившия мениджър на водещата американска криптоборса