Бивш продуктов мениджър в най-голямата криптоборса в САЩ - Coinbase Globa, заедно с още двама служители на компанията са обвинени в измама, свързана с криптовалути. Това е първият случай отвъд океана на търговия с вътрешна информация, включваща криптовалута, заявиха американските прокурори в Манхатън, съобщава CNN Business.

Ишан Уахи, продуктовият мениджър на борсата за криптовалута, брат му Никхил Уахи бяха арестувани в четвъртък в Сиатъл и се очаква да се явят пред Федералния съд. Те и третият обвиняем - техният приятел Самир Рамани, са изправени и пред граждански обвинения на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Криптоборсата Coinbase блокира сметките на попадналите под санкции лица и компании

Засега не се ограничава достъпа на "обикновените" руснаци

Според обвинението 32-годишният Ишан Уахи е споделил поверителна информация за предстоящи съобщения за нови активи в криптовалута, които Coinbase ще позволи на потребителите да търгуват чрез своята борса.

Твърди се, че обвиняемите са използвали блокчейн портфейли на ethereum, за да придобият активите, търгувани най-малко 14 пъти преди съобщенията на Coinbase от юни 2021 година и април 2022 година.

Обвиняемите са генерирали най-малко $1,5 милиона незаконни печалби

"Измамата си е измама, независимо дали се случва в блокчейна или на Уолстрийт", заяви в изявление Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ в Манхатън.

Обвинението твърди още, че Ишан Уахи си е купил еднопосочен самолетен билет до Индия, след като директор по сигурността на Coinbase го е извикал в офиса на компанията в Сиатъл за среща.

Органите на реда обаче са му забранили да се качи на полета на 16 май, защото разследването срещу него вече е ило започнало.

Филип Мартин - главен служител по сигурността на Coinbase, каза, че компанията е споделила информация с прокурорите след вътрешно разследване.

"Ние се ангажираме да изпълним нашата роля, за да гарантираме, че всички участници на пазара имат достъп до една и съща информация", написа Мартин в Twitter.

Миналия месец федералните прокурори в Манхатън обвиниха бивш продуктов мениджър в OpenSea - най-големият онлайн пазар за незаменими токени, в търговия с вътрешна информация в това, което прокурорите описаха като първия подобен случай, включващ цифрови активи.

Кражби в Coinbase: критиките към обслужването нарастват

Кражби в Coinbase: критиките към обслужването нарастват

Все повече американски потребители на най-голямата криптоборса в света са с източени сметки