Американската борса за криптовалути Coinbase блокира сметките на руски граждани и компании, обект на санкции. Coinbase, която е една от най-големите криптоборси в света, все още не е предприела превантивни мерки за блокиране на сметките на всички руснаци.

Това може да стане, ако правителството на САЩ реши да приложи и тази забрана, каза главният изпълнителен директор на компанията Браян Армстронг, съобщи Интерфакс.

Армстронг отбелязва, че платформата не пречи на обикновените руснаци да използват Coinbase.

"Вярваме, че всеки заслужава достъп до основни финансови услуги, освен ако не е предвидено друго в закона. Някои обикновени руснаци използват криптовалутата като "спасителен пояс" сега, когато валутата им се срина", пише главният изпълнителен директор на Coinbase в Twitter.

По данни на CoinMarketCap (класира и оценява крипто борси въз основа на трафик, ликвидност, обеми на търговия), Coinbase Exchange е в топ 5 на световните борси за криптовалути по отношение на дневния обем на търговия (2,8 милиарда долара през последните 24 часа). Сред лидерите са също криптоборсите Kraken, FTX, Huobi Global и Bianance.

По-рано ръководителят на американската криптоборса Kraken - Джеси Пауъл заяви, че борсата не може доброволно да замразява сметките на руски клиенти, но може да го направи, ако получи съответните законови искания.

На 3 март Binance съобщи, че е ограничила достъпа до платформата за руски компании и физически лица от списъците със санкции.

Coinbase съхранява 12% от световните криптовалути и подкрепя регулациите

Coinbase съхранява 12% от световните криптовалути и подкрепя регулациите

Това твърди финансовият й директор