Съоснователят на приложението за търговия с акции  Robinhood - българинът Влад Тенев намери място в престижна юбилейна класация на Forbes "30 под 30". В чест на 10-тата годишнина на Forbes 30 под 30, списанието избира 30-те добри "звезди" за всички времена и за така наречената "Зала на славата".

В годишната класацията се изброяват млади, иновативни и предприемчиви лидери в своята сфера. За десетата годишна класация Forbes подбира 30-те най-добри бизнесмени, попадали някога в списъците им. Може да се каже, че конкуренцията е сериозна, защото те се избират измежду 100 хиляди души, номинирани в рамките на десетилетие.

В класацията Влад Тенев стои рамо до рамо с Байджу Бхат, който е другият основател на популярното приложение за търговия с акции без такси Robinhood. Тенев и Бхат правят революция чрез платформата си на пазара и междувременно стават милиардери. Robinhood може да се похвали с над 22 милиона акаунта. Той стана публичен през юли и сега има пазарна капитализация от 28 милиарда долара, пише Forbes за представянето на двамата бизнес съдружници.

Когато те попадат в списъка на класацията през 2016 година, стартъпът им е оценен на 250 милиона долара.

"Младите хора не вярваха, че светът на инвестициите е създаден за тях. Затова ние създадохме Robinhood - точно за тези клиенти"- тoва е цитатът, с който двамата са представени в класацията.

Заедно със своя колега от Станфорд Бхат, българинът Влад Тенев основава приложението за търговия с акции без такси Robinhood през 2013 г. И двамата са милиардери, като според оценките на Forbes Тенев има 1,6 милиарда долара.

Robinhood се превръща в истинска мания сред младите потребители с малък или с никакъв опит в търговията с ценни книжа. Това, което ги привлича, е възможността да правят това онлайн и фактът, че компанията работи без брокерски комисионни. Тенев и бизнес партньорът му са миноритарни собственици с дял от над 10%.

Първият милиардер влезе и в списъка с най-богатите хора в света на Forbes през април тази година в класацията на престижното издание за 2021-а на 2574-то място с нетно състояние от 1 милиард долара.

Влад Тенев е роден във Варна. Премества се в Щатите заедно със своите родители през 1992 година. Те са икономисти и тогава получават възможност да работят за Световната банка във Вашингтон.

Сред останалите в класацията има имена като Риана, Майли Сайръс, ЛеБрон Джеймс, Наоми Осака, Марк Зукърбърг и други.

Освен българското участие, има участници с корени от Албания, Бахамските острови, Бангладеш, Етиопия, Гана, Гватемала, Ливан, Оман, Пакистан, Панама, Филипините, Саудитска Арабия, Сирия.