Българската IoT компания "Алтерко Роботикс" съобщи, че разработва два нови смарт продукта, които имат потенциала да помогната в борбата срещу вирусите, включително срещу Covid-19.

С помощта на UV-C лъчи Shelly PURE и Shelly AIR могат да унищожат до 95% от бактериите и вирусите във въздуха, твърдят от компанията. "Алтерко Роботикс" планира да дари първите 10 устройства на Националния оперативен щаб, за да бъдат използвани в болниците.

От компанията подчертават, че уредите са безопасни и не използват химикали. "Shelly PURE е мощен и безопасен уред, който бързо и без употреба на химикали пречиства въздуха във всяко помещение, като уврежда ДНК-то на вируси, бактерии и гъбички и не им позволява да се размножават и причиняват болести", разяснява Димитър Димитров, изпълнителен директор.

Целта е производството на Shelly AIR да започне до две седмици, а Shelly PURE да бъде достъпен на пазара през май.

Shelly PURE е подходящ за домашна и офис употреба. Управлява се през мобилен телефон и използва две технологии за почистване на въздуха: HEPA филтър за частици по-големи от 0,3 микрона и бактерицидни UV-C лъчи за унищожаване на вируси и бактерии.

Снимка 473121

Източник: Алтерко Роботикс

"Всички изследвания до момента показват че UV-C лъчите успяват ефективно да унищожат почти всички вируси и бактерии, както и Covid-19. Използването на такива устройства досега се считаше за опасно поради две причини: UV-C лъчите могат да предизвикат рак на кожата, а устройствата който ги излъчват, създават и озон, който в малки количества помага за дезинфекцията, но в по-големи е отровен.

Shelly PURE, обаче, е напълно безопасен за употреба. Уредът използва LED технология, като UV-C лъчите се създават в специален за целта реактор от алуминий, който не допуска те да достигнат до кожата или очите на човек, и в същото време не се произвежда никакъв озон", казват от компанията.

Wi-Fi технологията на Shelly PURE позволява устройството да се управлява директно от мобилния телефон на потребителя (през приложението Shelly Cloud), както и на него да се получава информация в реално време за температурата, влажността и замърсеността на въздуха в помещението. Потребителите могат също предварително да настройват графици на включване и изключване на уреда.

Shelly AIR e професионалната версия на Shelly PURE, която работи на същия принцип, но мощността е два пъти по-голяма. Устройството е изработено от 98% алуминий и може да бъде монтирано в градския транспорт, складове за храни, офиси, болници, като продуктът позволява лесна модификация според изискванията на различните помещения.